tiistai 27. marraskuuta 2012

South Australia, The Festival State



Kuusi viikkoa Adelaidessa Sunny’s hostellin katon alla takana ja ainakin viisi viikkoa samaa vielä edessä. Voisin valehdella olleeni kiireinen, enkä siitä syystä ole blogiin kerinnyt kuulumisia postailla, mutta kyseessä taitaa sittenkin olla jonkin sortin blogikrapula. Tuli ensimmäisten viikkojen aikana tehtyä ja nähtyä niin paljon asioita, että blogiinkin niistä syntyi ihan mukavasti tarinoita kerrottavaksi kotiväelle. Nyt elämä on ”rauhoittunut” töiden, ystävien, Grace Emily pubin ja auringon keskelle eikä mitään kertomisen arvoista ole oikeastaan edes tapahtunut. Toisaalta se vessanpöntön peseminen ja auringon alla makaaminen (milloin autokorjaamon takapihalla ja milloin Glenelgin biitsillä kylmälaukun sisältöä poliiseilta piilotellessa) tuntuu kotiväestä olevan aivan mahtavaa, tapahtuuhan tämä kaikki Australiassa. Kun mitään jännää ei nähtävästi  jaettavaksi asti ole, kerron hieman elämästäni täällä Adelaidessa. 

Iskä ottaa siellä kotona nyt ihan rauhallisesti, mutta en osaa sanoa yhtäkään syytä miksi joku tahtoisi pois täältä, miksi kukaan ylipäätään edes tulee tänne vuodeksi vain palatakseen kotiin ikävöimään paluusta takaisin Australiaan.  Kaipaan Suomea ja ihmisiä siellä, mutta viimeiseen kahteen vuoteen ei ole missään muualla tuntunut näin kodilta. Voisin vaikka sanoa, sitä kerrankin todella tarkoittaen, että nyt on asiat hyvin ja mahanpohjassa tuntuu onni. Eivätkä tällä hetkellä ympärilläni pyörivät ystävät, olivat ne sitten tusina ranskalaisia poikia, virolaisia, irkkuja tai saksalaisia, saa minua kaipaamaan kotia yhtään sen enempää. Elämä on helppoa kun on perhe ympärillä, yksi siellä kotona, toinen täällä Adelaidessa.

Tällä hetkellä olen töissä samaisessa hostellissa jossa asun. Tunti tai pari siivoilua ja toimistossa hääräilemistä päivässä kustantaa minulle ilmaisen huoneen. Huom. ei dormissa vaan virolaisen Liinan (joka on myös hostellilla töissä samalla diilillä) kanssa kahden hengen huoneessa, hostellin kalleimmassa (ja ainoassa) sellaisessa. Se, että parin tunnin työskentelystä saan vastineeksi huoneen, kiikutetaan mulle ja Liinalle harva se päivä suklaata, kuohuvaa, sunnuntai lounasta Dog & Doug pubissa, bourbonia Grace Emilyssä siihen pisteeseen asti, että missaat tuolin joka kerta kun yrität siihen tähdätä ja ennen kaikkea vastineeksi saadaan luottamusta ja mahdollisuus auttaa ja olla lähellä hostellin asukkaita. Tietysti se Masterkey, jolla pääsee jokaiseen huoneeseen, on erittäin käytännöllinen jos edellisestä illasta on jäänyt jotain jollekkin kostamatta. Näitä tapauksia varten meillä on pari suihkepulloa, Australian pahimman hajuista airfreshner  –sprayta ja pokkaa sniikkailla poikien huoneeseen keskeyttäen niiden auvoiset morning glory –sessiot. Jostain syystä pojatkin ovat oppineet viimeisten viikkojen aikana käyttämään kalsareita ja peittoa, ainakin siihen aikaan kun minä ja Liina vaihdetaan lakanoita niiden huoneissa. As I told ya dont mess with fins!

Hostellilla työskentelyn lisäksi siivoilen aamuisin hotellissa.  Kuusi päivää viikossa aamulla kello herättää 5am. Jos alla on vähänkin pidempi ilta, lentää unihiekat silmistä viimeistään sen kymmenen kilometrin työmatkan jälkeen jonka taitan Johnin (hostellin omistaja) vanhalla pyörällä. Suoraan sanottuna paska duuni, mutta en valita. Mulla on työtunteja kuitenkin viikossa enemmän kuin yli puolella täällä asuvista ja Adelaidessa työskentelevistä.  Viikonloppuisin olen töissä tivolissa, joka tarkoittaa siis pomppulinnan tai autoradan edessä 40 asteen lämmössä, ilman varjoa, seisomista ja lasten käskyttämistä, jossa pomoni mukaan olen kuulemma luonnonlahjakkuus, ottaen huomioon että pomoni ei ole vain lasten silmissä vaan myös itseni mielestä maailman pelottavin nainen. Tivolissa työskentely on kuumuudesta ja kiireestä huolimatta palkitsevaa ja siinä tienaa suhteellisen hyvin. Rahat kun saa vielä cash to hand niin viikonlopun jälkeen rahapussissa on ihan mukavasti dollareita. Näiden kolmen työpaikan ohessa teen töitä satunnaisina päivinä Peten kaverin Jasonin autokorjaamolla, kuten jo aiemmin taisin ensimmäisestä reissusta kyseisellä korjaamolla kertoa.

Töiden ulkopuolella elämä keskittyy lähinnä hostellin takapihalla rentoiluun ja hyvin harvoissa tapauksissa myös porttien ulkopuolelle astumista, muutakin tarkoitusta kuin Chinatownin Colesiin menemistä varten. Neljän viikon sisällä ei olla rehellisesti sanottuna saatu aikaiseksi oikeastaan mitään. Lukuun ottamatta muutaman paraatin näkemistä, Glenelgin biitsillä loikoilua, fudiksen pelaamista puistossa ja pariin couchsurf  –miittiin osallistumista. Okei, totuus couchsurf -miiteistä on, että mentiin Grace Emilyyn muutamalle ja huomattiin sen olevan tupaten täynnä nuoria meneviä travellereita, joten päädyttiin istumaan siellä koko ilta. Näin Grace Emilyn maanantain Billy Bob BBQ:sta tuli meidän perinne. Toisaalta tämä kesän lähestyminen (joka siis virallisesti alkaa 1. Joulukuuta) on saanut meidän porukan päät sekaisin. Kuumuus, hikoilu, jano ja aurinko, saa porukan palautumaan päivästä vain kylmien juomien avulla, aina aamun pikkutunneille asti. Viimeisen viikon aikana (thanks for the sun) ollaan pidetty parempia bileitä hostellilla sitten viimeiseen kuuteen viikkoon. Onneksi ensi viikolla tippuu taas pariinkymmeneen asteeseen, niin saadaan näillekin väsyneille kropille (lue: raadoille) lepoa. Haters gonna hate, mutta sanonpa kuitenkin, että voiko sitä ihminen onnellisempi olla, kun pitkien työpäivien jälkeen tulet hostellille, jossa hyvällä säkällä odottaa valmis päivällinen ja jääkaapissa liuta virvokkeita, istut takapihalle auringonlaskuun ja muistat, ettei sinulla ole mitään sitoumuksia työhösi, kaupunkiin, ihmisiin, mihinkään. Voit aina lähteä. Ja voit aina tulla takaisin. Toisin sanottua olet vapaa tekemään mitä vain. Australia on kuitenkin iso maa paeta, jos tarve vaatii. Hah. Ja iskä ottaa siellä kotona edelleen ihan rauhallisesti. Vaikka pomoni kuvitteleekin minun olevan rikollinen, on hän siinä edelleen väärässä.


Credit Union Christmas Pageant




Grace Emily and Billy Bob BBQ

Adelaide on hyvä kaupunki asua. Kaupunkina Adelaide on suhteellisen iso, mutta keskustassa asuessa huomaa, että suuresta koostaan huolimatta kaupunki on hiljainen ja rento. Ihmiset täällä ovat erilaisia kuin Perthissä tai WAssa. He ovat pääosin vain keskittyneitä työhönsä ja sen ulkopuolella suhteellisen hiljaiseen elämäänsä. Mitään suurempaa ei tapahdu ja viikonloppuisinkin kadut ovat Perthiin verrattuna tyhjiä. Edelleen kaipaan Perthiin, mutta suunnitelmat sinne paluusta taitavat jäädä. Adelaidessa suunnitelmissa oli viihtyä helmikuuhun asti, mutta nyt tuntuu siltä että maiseman vaihdos saattaa tulla jo joulun jälkeen. Muutama ystävä suuntaa viikon sisällä farmitöiden perässä Victoriaan ja sieltä joulun jälkeen ehkä Darwiniin ja halu seurata perässä kasvaa sitä mukaa kun kavereiden lähtöpäivä lähestyy. Saa nähdä mitä tapahtuu ja minne tätä tyttöä taas viedään. Suunnitelmat muuttuvat, mutta kuten aiemmin mainitsin, on mulla nyt vapaus tehdä mitä vain.  Tietysti raja vedetään siihen, missä kohtaa rahat loppuvat. Sitä en kuitenkaan turhaan huolehdi. Australia pitää huolen ja jos jotain tapahtuu, on mulla aina ystäviltä saatu riippumatto (kotona Australian vaaroilta testattu),  muutama hyvä kirja ja kyky esittää avutonta eurooppalaista blondia.. 


Kaikki Adelaidessa kaikki siis hyvin. Paremmin kuin hyvin. Poikia tänne suuntaan odotellessa. Sillä välin kun he vielä kärsivät Suomen kylmästä ja pimeästä talvesta, minä istun auringossa ja fiilistelen tätä ja elämää. 


Seuraava postia varten yritän saada jotain kiinnostavaa kerrottavaksi. Ja yritän parhaani mukaan myös julkaista sen aiemmin kuin joulun jälkeen.  

Ps. Kiitos kotiväelle paketeista. Ne tulivat tarpeeseen. Ei väliä mitä sisällä on, mutta se tunne kun John tulee luoksesi ja kertoo toimistossa olevan jotain minua varten, on korvaamaton. Kaikki paketit ja kirjeet otetaan vastaan avosylin.

Happy times,
Siiri

2 kommenttia:

  1. Hei kuulostaa aivan älyttömän hienolta! Itse tässä töitä pian pari kuukautta etsiskelleenä pakko kysyä että miten ihmeessä onnistuit saamaan jopa kolme työtä? :D

    VastaaPoista
  2. Sori kun vastaaminen "vähän" kesti. Hyvää tuuria, suhteita ja "can do" -attitude. Ja SA:n paras hostelli! Missä päin aussilaa oot työnhaussa?

    VastaaPoista